O pivovare


V Minipivovare Richtár Jakub varíme pivo Jakub. Naše pivo je do výčapu vedené priamo z pretlačného tanku. Tým nevznikajú žiadne transportné ani teplotne „šoky“, ktoré pivu nerobia dobre.To znamená, že prvý dotyk so vzduchom je až vo výčape pri čapovaní do vášho pohára. Aj ten sa snažíme minimalizovať vytvorením bohatej peny, ktorá chráni pivo pred oxidáciou. Pred týmto veľmi dôležitým „činom“ musí naše pivo ešte prejsť dlhú cestu.....

Naše varenie piva začína šrotovaním sladu (naklíčené jačmenné zrno) . Slad používame zo sladovne Bernard v Rajhrade pri Brne. Mletie - šrotovanie robíme na dvojvalcovom mačkadle, kde sa oddelí sladové zrno od pliev. 

Pivo Jakub varíme z vody a sladu jednormutovým spôsobom. Pri rmutovaní sa zo sladu uvolňujú dôležité látky, ktoré ovplyvňujú kvalitu piva. Po dokončení rmutovania je "dielo" prečerpané do scedzovacej nádoby, kde necháme rmut odpočívať, aby plevy klesli na dno scedzovačky.

Následne prebieha scedzovanie, kde sa oddeluje sladina od sladu, z ktorého sa stáva mláto. Sladinu musíme veľmi pomaly odčerpávať, aby sme nestiahli aj nežiaduce kaly z mláta. Sladina sa prečerpáva do mladinovej nádoby, kde následne prebieha chmelovar zahrievaním sladiny do varu a pridaním chmeľu. 

Chmeľ pridávame na tri dávky: prvú na začiatku chmelovaru, ďalšiu asi po 45min a tretiu, aby pivo získalo príjemnú horkastú chuť a vôňu, 15min pred koncom chmelovaru. Chmelovar trvá približne 90 minút. Po chmelovare mladinu čerpáme cez chladič do CK tanku (cylindrokónický tank), kde ju zakvášame živými kvasinkami.

Začína prebiehať hlavné kvasenie piva. Pri kvasení sa pivo nasycuje prírodným kysličnikom uhličitým, ktorý nám vytvára nádhernú penu a jemné bublinky, ktoré pomaly stúpajú k hladine.

Nepoužívame žiadne „penotvorné“ látky pri výrobe piva. Po postupnom usadzovaní kvasiniek ku dnu CK tanku a ich pravidelnom odpúšťaní,
začína približne po 10 dňoch prebiehať hlavné kvasenie tzv. ležanie. Pivo nechávame ležať 21 dní. Pivo Jakub je nepasterizované (živé) a nefiltrované, preto je jemne zakalené. Zostávajú v ňom zachované výživné látky, ktoré dávajú pivu prirodzenú chuť a vôňu. 

Potom nasleduje pre vás aj nás tá najdôležitejšia časť vzniku piva. Popíjanie s priateľmi v našom Hostinci Richtár Jakub ...... Na zdravie !
facebook-icon
staňte sa našími fanúšikmi a sledujte
najnovšie novinky, zľavy, akcie,
spoznajte nás


Chcete dostávať najnovšie
informácie o naších novinkách
na email? Pripravujeme newsletter.

kam-na-pivo
Boli ste spokojný?
Ohodnoťte nás na www.kamnapivo.sk

dzban
Čas robí z jačmeňa
džbán piva...